Hoppa till innehållet

Bra start på Mars

Snö och ruggigt väder är något som vi verkligen ser fram emot att slippa om några veckor. Men om vi får säga att vi haft tur med vädret så var det under sportlovet när vi hade full fart med aktiviteter och prova på dag på travskolan. 20 individer som aldrig stött på travskolan förut var hos oss på ett dagläger.

Tack vare Boden Bo så kunde vi på Bodens Travskola arrangera kostnadsfria aktiviteter för barn från 4 år och uppåt. Vi hoppas att vi bidrog med många skratt och en härlig utevistelse ute i solen. (För ja vi hade faktiskt sol). Borstning, Selning, körning och ridning var det som stod på schemat. Vi avslutade med härliga lekar och stafetter. Sammanfattningsvis så hoppas vi att av de 20 eleverna som var hos oss, att någon utav de öppnat upp ögonen för den härliga individen – Hästen.

Denna vecka har travskolans personal varit söderut i landet och spanat in nybyggda stall för att på så sätt få inspiration till Bodentravets framtida utbildningstall. De har fått med sig många tips och råd under resans gång och från och med nu så pågår en summering av alla intryck. Varenda liten detalj måste vara genomtänkt. Ett stort tack till Karin Svensson på Svensk travsport som har varit minst lika delaktig i studiebesöken.  

Nu ser vi framåt, snart vår och planerna för det nya stallet börjar sakta men säkert smyga sig fram.

FOTO: @narhetsliv #närhetsliv

Februari

En vecka i februari uppe i Boden har resulterat till ett väder som bjudit på allt från -30 till + 7 grader, sedan gör den en vändning och levererar snöstorm. Man kan inte annat än längta till sommar och solsken!

Februari har varit lika upp och ner för oss på Bodens travskola som februarivädret, på gott och ont. Vi har hunnit med att fira 2018 prestationer på en ponnytravgala som ponnyklubben anordnat. En mycket trevlig kväll som bjöd på många skratt och tillbakablickar, även det fick oss att längta till sommar och solsken.

Här nedan ser ni alla pristagare för 2018:


Årets häst kat A - Solklintens fox.
Årets häst kat. B - Hedvig Leaf.

Årets kusk B licens - Rebecka Nordendahl
Årets kusk C licens - Lizelle ridderström
Årets kusk D licens - Pernilla Hietanen

Klubbmästare kat A - Rebecka Nordendahl, gullsmyras fräck.
Klubbmästare Kat A - Pernilla Hietanen, Hedvig Leaf.

Årets förebild - Linus Antonsen.

Årets fighter - Moa Fredriksson.

Årets monteryttare
- Thilde Forsman.

Årets rekordsänkning kat A - Gullsmyras fräck.
Årets rekordsänkning Kat B - Vindile.

Årets nykomlingar.
Emelie falk.
Klara Esperi
Livia Esperi
Clara Lundqvist
Gustav Isaksson

Årets hjälpreda
Alva Alamäki

Förgående vecka fick vi ta bort vår trogna travskoleponny Ekstrands Under, han busade i hagen med sina kompisar som tyvärr sedan fick ett tragiskt avslut. Allt gick mycket fort, veterinären var på plats fem minuter efter händelsen. Vi tröstar oss med det, att han faktiskt aldrig hann känna smärtan. Vi kommer minnas tillbaka på alla glada stunder Under gett oss. Må du vila i frid finafina häst!

Ekstrands Under, sista vinsten i karriären. Foto: Carina Olofsson

 

Ponnytravtävlingar 2019

Nytt för detta år är att vi på Bodens travbana kommer arrangera tre heldagar. Två stycken som inträffar samma helg och en heldag som läggs en söndag i september. Så totalt (insprängda lopp + Heldagar) kommer vi ha 15st tävlingstillfällen i Boden.

 • 22 mars
 • 31 mars
 • 02 maj
 • 28 maj
 • 15 juni
 • 24 juni
 • 26 juli (HELDAG)
 • 28 juli (HELDAG)
 • 13 augusti
 • 29 augusti
 • 09 september
 • 22 september (HELDAG)
 • 24 oktober
 • 31 oktober
 • 05 november

Ponnykampen

Nytt för 2019 är även att vi i Boden kommer att delta i ponnykampen. Deltävlingen kommer att köras på vår grannbana Skellefteå. Vi ser fram emot detta och hoppas att det kommer att bidra med en större gemenskap mellan de aktiva i travsporten.


Kort information om ponnykampen:

Ponnykampen som presentaras av Agria är den spännande rikstäckande tävlingen för unga på landets travbanor där Agria Djurförsäkring står som huvudsponsor.

Regler:

 • En deltävling per region och en final.
 • Tävlingsdagen äger rum under en vanlig tävlingsdag med stora hästar (öppen för förslag vilka dagar som passar för respektive region).
 • Två insprängda lopp, ett lopp för kategori A och ett lopp för kategori B (13-18 år).
 • Teoritävling som är uppdelad i två delar, en del för de yngre (8-13 år) och en del för de äldre (14-18 år).

Vinnaren av Royal sulky ponnytravcup

Stort grattis säger vi till Maija Lamminparras som tog hem titeln i Royal sulkys ponnytravcup 2018 med sin Leijonamielen Leo (FI).
Maija har haft en fin platsprocent när hon besökt bodentravet, vi hoppas och tror att vi får se detta ekipage även nästa år på Bodens tävlingsoval.

Vi vill även passa på att tacka Mikael Lindqvist och Royal sulky för sponsringen av ponnytravet som är vår framtid.

Foto: Carina Olofsson

Kärleken till hästen är den gemensamma nämnaren på travskolan. 

2018 börjar närma sig sitt slut och för Bodentravets ponnytravkuskar/ledare/skötare m.m. summerar vi säsongen med ett leende.

Skötarna har under årets gång kämpat på väldigt bra, de har ställt upp på sommaraktiviteter, tävlat med motivation, engagerat sig och alltid funnits där för sin sköthäst.

Camilla Olsson, Alva Alamäki, Linus Antonsen, Emelie Falk, Clara Lundquist och Lizelle Ridderström är upplagan av skötare i nuläget. 

Vi hade två stycken som debuterade på kuskfronten, under denna säsong har de utvecklats i en rysande takt. Att man har en kontinuitet i det man gör skapar en bra självsäkerhet och för våra kuskar Clara och Emelie har det varit som att följa en unghäst, man vet aldrig hur de utvecklas och sedan en vacker dag har polletten trillat ned och då finns det bara ett mål, vinnarcirkeln. Men vi kan formellt fastslå att man aldrig blir fulländad med kunskap.

Kategori A, där shetlandsponnyerna är vanligast, tävlar du som är mellan 8 och 15 år. Det ålderstrecket når Lizelle i samband med årsskiftet. Att ro hem det prestigefyllda loppet ”  mini fördel bodens” lopp måste varit något alldeles extra i den bemärkelsen att det var hennes sista år. Det vi framförallt kommer att minnas från Lizelles tid som kusk i kat. A loppen är hur ypperligt hon och (Camilla Olssons sköthäst) Solklintens Fox trivdes ihop. Nu får Lizelle Ridderström istället realisera sin potential som licensinnehavare i kat. B-loppen och i framtiden även på storhäst.

Linus år med sin sköthäst Turbo har ordagrant varit ”Rulligt” på hästspråk. Den minst sagt bestämda 16 årige Turbo B. är hästen som kan ge vem som helst gråa hårstrån. Han har tyvärr oftast galoppskor på sig men trots det har Linus aldrig gett upp hoppet. Det är en bra styrka inom denna bransch. Blod svett och tårar är en välkänd mening som oftast stämmer in när man har med hästar att göra. Vi gläds över att Linus och Turbo avslutade på topp detta år, dessutom med stil.

Vi har ledare på travskolan som i vått och torrt alltid ställer upp och de har det viktigaste av allt: intresset till att vilja fostra nya ponnytravkuskar. Utan dem hade vår travskola aldrig varit där vi är idag och det är vi väldigt tacksamma för, ett riktigt team. 

Vi är såklart väldigt stolta över alla kuskar som representerat bodentravet 2018 även fast de inte tävlar och sköter travskolans hästar. Moa Fredriksson, Thilde Forsman, Pernilla Hietanen, Sara Eriksson, Gustav Isaksson, Rebecka Nordendahl och Eimi Tallgren.
Vi vill även lyfta på hatten till Klara Esperi, Livia Esperi, Linn Johansson och Alvin Lundberg som även dem varit en del av travskolan 2018.

Som sagt, kärleken till hästen är den gemensamma nämnaren och det bär vi med oss till 2019.

God jul och gott nytt år önskar vi er alla redan nu!


Foto: Carina Olofsson 

Infobrev 

Snart är det jul och avlutning för terminens alla kurser. Det har gått otroligt fort och våra elever lär sig lika fort. 

Under jullovet har vi många aktiviteter igång, vi hoppas att det finns själar där ute som vill komma och umgås med oss på travskolan. Det blir hästkontakt, pyssel som i att julpynta stallet och så himla mycker mer. Vi ser fram emot detta! 

Nästa termin har vi även 11 stycken som tar ponnylicens vilket är otroligt stort för vår del, vi formar nya kuskar varje dag och att det faktiskt i detta läge är verkligt att vi kommer ha 11 stycken som tar ponnylicens är mäktigt. 

Våra två nya hästar; Hemanlo och Emmeros Alert har acklimatiserat sig bra och i veckan ska de släppas ihop med övriga hästar. Alert har fått börja smyga sig in i vissa utav veckans kurser och det fungerar mycket bra. Hermanlo tränas i nuläget av våra skötare, vi siktar på att tävla med de två 2019. 

Travskolan vill alltid utvecklas till det bättre, under veckan planeras det för fullt och inom en snar framatid kommer vi kunna presenterna några nya saker inom vår verksamhet här på travskolan. Vi använder oss utav denna sida där vi rapporterar infobrev och månadsbrev. Så vi kommer alltid kunna hålla alla intresserade uppkopplade med vad som händer på travskolan. 

 

 

Stall w.f´s ponnytrav cup 

Sista deltävlingen för Stall W.F´s ponnytrav cup samt sista ponnytravtävlingen för detta år kördes 15 november. 1640m och det var sju stycken ekipage som deltog och två utav de var från team travskolan.

På förhand stod turbo och Mattinata hårt inne i det loppet med tanke på tilläggen, under loppets gång så var det långt fram till de övriga framspårshästarna. Linus och Turbo åkte ut till loppet med en ny sorts utrustning, motiveringen var ” Nu ska han banne-oss gå felfritt” så vi satte på Turbo tunga boots och fem minuter till defilering började vi leta efter can´t see back. Vi fick tag på det, men i ojämna par = en vit och en svart.  Resultatet kan man minst sagt vara imponerad över. 16 åriga Turbo visade att han är ”still going strong” som tog ikapp fältet och blev trea i mål UTAN galopp och på en mycket bra tid. Senast Turbo gick felfri ett var 2017. Ni kan ju gissa om det kommer vara svårt att bryta ett vinnande koncept med två olika färger på can´t-see-back detaljerna… ;)

Såhär sa en glad Linus efter loppet:

- Innan loppet gick kändes det på förhand att det var alldeles för långt fram, speciellt när han kan galoppera också. Under loppets gång fick jag upp förhoppningarna eftersom han kändes finare än någonsin, tyvärr räckte det inte till en seger men jag är väldigt nöjd över tredjeplaceringen. Vi satte vi på can´t-see-back och ett par tyngre boots och det gav bra effekt. Det enda tråkiga är att säsongen redan är slut, men det var ett bra slut för bådas del!

 

Mattinata hade tyvärr inte vaknat på rätt sida och det resulterade i en diskning, men jag vet att Emelie och Mattinata tar nya tag och laddar upp inför 2019 säsong.

Pernilla Hietanen fick under torsdagskvällen ta emot priser. Hon gick segrande ur stall w.f´s ponnytrav cup och hon tog även hem titeln ”Bodentravets segerrikaste ponnytravkusk”.  Fyra segrar blev det för Pernilla detta år och kanske var det sista året för hennes del inom ponnytravet, men inom travet ska man aldrig säga aldrig. Det blev en snygg avslutning både för Pernillas säsong och även för hennes ponny Hedvig Leaf.

Pernilla har under många år tävlat i ponnytrav, dessutom har hon fostrat nya ponnytravkuskar på Bodentravet.  Stort grattis!

Foto: Carina Olofsson

 

Sista ponnytävlingen i kat.a för året. 

Dimma, underkylt regn och rent ut sagt pissigt väder förstörde inte Unders motivation.

 

Kvällstravet igår inleddes med vårt sista (!!) kat.a ponnylopp för detta år. Sex startande hästar och tre av dem var från travskolan, Solklintens Fox, Ekstrands Under och Oliver II.

Under och Linus Antonsen öppnade bra och tog ledningen på ett enkelt och säkert sätt, där satt de tryggt fram till sista sväng då attacken kom bak i kön av Leijonjamielen Leo (FI), det blev en rysande upploppsduell men Under kopplade greppet med en hals trots en galopp under vägen. 13-åriga Ekstrands Under fick äntligen sätta nosen först, bra avslut på detta år för Travskolan och Linus Antonsen.

Solklintens Fox fick också vara med på en prisplacering, han kämpade sig till en tredjeplacering med Lizelle Ridderström, han avslutade med en stark och lång spurt med det räckte inte för dagen när Under visade sig vara i ett lysande skick.

Oliver II ordinarie skötare Clara missade tyvärr den sista tävlingen för året på grund av en skadad fot, så Gustav Isaksson fick låna hennes guldklimp på ett lysande sätt. Båda två kämpade tappert hela loppet, även fast de inte var bland de tre så är vi alla nöjda över insatsen av både häst och kusk.

Nu hoppas vi på samma tur den 11/15 när vi kör årets sista ponnylopp kat.b.

 

 


Foto: Carina Olofsson

 

 

 

 

Höstlovsaktiviteter V.44

Höstlovet och även kallat ”hästlovet” är nu över, och vi har hunnit med många aktiviteter som passat alla.

 

 

 Först ut var vår kostnadsfria aktivitet ”prova-på-dag” som detta år var väldigt populärt. Deltagarna fick prova på hur det är att vara på vår travskola under två timmar. Närheten till hästen var i fokus!

10 stycken var anmälda och vi fick ta del av många härliga personligheter.

 Kompisdag

Jag som ordinarie ledare fick denna dag ställa mig på sidan och våra travskoleelever fick ta över lektionen under kompisdagen. Att lära ut sina kunskaper är inte lätt alla gånger, men för våra travskoleelever var detta en enkel uppgift. De fick lära ut alla kunskaper som de hade i bagaget till deras orutinerade kompisar. Att känna sig duktig och kunnig inom ett ämne tror jag gör så att varje individ växer i sig själv och även att det främjar intresset.

Monté – Prova på dag.

BRK:s  och tävlingsryttarföreningens ryttare fick under denna dag byta ut en dressyrsadel/hoppsadel mot en 1kg Montésadel. Monté är något som många inom trav-världen inte har provat, men för dessa ryttare var detta något som var väldigt ovanligt i jämförelse vad de är van vid, dessutom att vi anväde oss utav travskolans snällaste häst "monté phyton" som är en mekanisk häst.
 Efter denna dag så erbjöd vi en till dag där de har chansen att prova på att rida monté på travskolans riktiga hästar. 

Halloweenfest

Sedan avslutade vi höstlovsveckan på travskolan med en halloweenfest för alla elever hos oss. Vår halloweenfest bestod av skoj, bus och spänning, vi summerar kvällen som ett prefekt avslut på en höstlovsvecka. Nu får vi se fram emot nästa års halloweenfest på travskolan! 

I veckan är det kurser som vanligt efter en veckas uppehåll. Välkommen tillbaka! 

 

Travskolan i boden utökas


 Vi på travskolan utökar på många plan, vi valde att köpa in två stycken travskolehästar och det hänger ihop med att vi nästa år kommer att examinera ut ett gäng nya ponnytravkuskar.

Bodens travskola har valt att satsa på utbildningsstallet, vi har inhandlat två stycken nya travskolehästar till verksamheten. Vi kände att det var en perfekt tid att köpa in nya hästar till utbildningstallet eftersom vi nästa år kommer att examinera ut 11st nya ponnytravkuskar. så nu har vi sammanlagt 8 stycken hästar i stallet. Fyra shettisar och fyra russ, spännande framtid. 

  Hermanlo 

  Är ett russ som enbart är 4 år (blir fem), vilket såklart känns roligt att vi på travskolan har en något oprövad häst. Han har startat 8 gånger 2018 och vi hoppas att vi kommer ha mycket roligt med Hermanlo i framtiden.

 

  Emmeros Alert

 Är en Shetlandsponny på 12 år. Han är en rutinerad ponny som vi tror har alla kvalitéer för att bli den perfekta ponnyn i ett utbildningssyfte. 


Hermanlo

Hermanlo och Emmeros Alert

 

 

 

 

 

Heldag på Skellefteåtravet

En heldag med ponnytrav anordnades på Skellefteåtravet i söndags. Säsongen börjar närma sig sitt slut och för Bodenekipagen blev det en lyckad förmiddag med totalt fyra segrar och även ett flertal fina prestationer.

 

Först ut var talangfulla Moa Fredriksson som visade upp sin ögonsten Lilleman klöver i ett lysande skick, som resulterade i en seger och en andraplats.
- Nu har jag ”shoppat” i hästbutiken, sa en glad Moa efter loppen.
Eimi Tallgren och Vindile gjorde en comeback tillsammans efter en lång frånvaro från alla tävlingsbanor, och resultatet var ett steg i rätt riktning för framtiden. En glad Eimi var ett faktum, med tanke på att hon många gånger varit på väg att tappa hoppet om att han skulle bli någon travponny.
 
- Han har haft svårt att visa sin kapacitet i lopp men han överraskade verkligen, sa Eimi efter att få åka hem med en tredjeplats och en fjärdeplacering.
Headvig Leaf har haft ett kanonår och i söndags var inget undantag. Pernilla Hietanen som både tränar och kör fick med sig en storstilad seger med sig i bagaget.
I näst sista loppet var även Rebecka Nordendahl med på noterna och vann med tre längder före de övriga med sin ponny Gullmyrans Fräck. (De var även trea i lopp 1)
 
Solos Qalazpuff fick sätta nosen först i sin fjärde start i regi hos Sabine Eriksson. Hästen tog sin första seger på fem år, senast var 2013.
 

Team travskolan

I helgen har fyra av travskolans hästar och deras skötare varit ut på turné. Vi hade en trevlig dag med fina resultat och härlig gemenskap, trots det något kyliga vädret.
Våra två nytillkomna kuskar Clara Lundqvist och Emelie Falk har utvecklats mycket under årets tävlingar, och vågar ta för sig allt mer i loppen.
Clara och hennes ögonsten Oliver II fick dessutom besöka vinnarcirkeln på Skellefteåtravet efter att ha rundat flertalet hästar under sista långsidan. En riktig tuff styrning av en tuff tjej! Såhär sa Clara själv efter loppet,
- Först var han trög och jag fick sitta och jobba med honom hela tiden, sen ”bara” drar han iväg utan att jag hänger med.
Även vår mer rutinerade kusk Lizelle Ridderström fick besöka vinnarcirkeln efter det loppet, hon och Ekstrands Under kämpade tappert till en andra plats trots en galopp.

Emelie och Mattinata kämpade sig igenom två lopp på ett snyggt sätt, och i det andra loppet var det en tuff och bestämd Emelie ( kanske inspirerad av Claras beslutsamhet) som snittslade sig fram mellan ekipagen.
För Linus Antonsen och Turbo B. Blev det tyvärr galopp i båda loppen. Turbo som är beroende av ganska mycket vikt på framhovarna, råkade tappa ena tåvikten i värmningen. Men det är bara att ta nya tag så tar vi dem nästa gång!
Det var en rolig och händelserik helg och ett lärorikt äventyr för våra kuskar och framtida v75-kuskar.


 
Clara med sin Oliver II och Alva med Ekstrands Under. ( Bröderna )

 Moa och Lilleman Klöver! 

 

På gång

22 mars 2019
31 mars 2019

TRAVRESTAURANGEN

Njut av en välsmakande måltid på travrestaurangen.

Boka bord

BODENTRAVET

Event för partners

Vår produkt, travsporten, erbjuder utmärkta möjligheter för varumärkesexponering.