Hoppa till innehållet
11 januari 2022

Sandra Eriksson ny A-tränare på Bodentravet!

2021 blev en succé både på tävlingsbanan och på hemmaplan med lille Colin som fyller ett år på söndag. Nu berättar Sandra Eriksson om framgångarna, arbetsmetodiken – och förväntningarna som nybliven proffstränare. ”Jag har fått dra i handbromsen litegrann”, säger hon.

Ute råder full vinter. Den gånga helgen bjöd på temperaturer runt -30 grader. Men inne i stallet på Hästbygård, ett par kilometer från Bodentravet och ett stenkast från 97:an, råder full aktivitet.

De 21 hästarna ska fodras, tränas och skötas om. På bara ett halvår har tvåbarnsmamman Sandra Eriksson gått från sex till 21 hästar i egen träning, har numer två heltidsanställda och plockade vid årsskiftet ut sin proffslicens efter utbildningen under hösten på Wången.
Bodentravets nya stjärnskott är väldigt eftertraktat, telefonen ringer i ett och framgångssagan 2021 har hunnit repriseras under julhelgerna.
– Över julen har jag verkligen försökt att njuta litegrann och tänka tillbaka på vilket fantastiskt år det har varit och sett några av loppen för att bli påmind. När man är mitt i det och det går bra så hinner man inte stanna upp och njuta. Då är det bara fullt fokus och full fart framåt som gäller, säger Sandra Eriksson och fortsätter:

– Från slutet av november och till och med januari och februari är det lugnare månader. Jag har faktiskt två små barn som behöver aktiveras också. Men det är tack vare hästarna som levererat, som jag vågade ta ut en proffslicens också.


Bodentränaren drog in nästan fyra miljoner kronor 2021 vid tömmarna.
Av dessa kom drygt 700 000 kronor för egenägda Swagger som vann bronsdivisionens STL-final på Solvalla på ett övertygande sätt.
Och Eriksson ligger inte på latsidan – även om hon får se till att hålla hästägarna i schack.

– Nu har jag fått in några nya starthästar som jag hoppas få ordning på. Det ska bli kul med aktion till hösten och försöka hitta fler unghästar som man får börja med.


Från sex till 21 hästar – känner du pressen att leverera?

– Det har gått ganska fort faktiskt. Jag har sagt att där vi är nu ska vi inte ta in så mycket mer, vi ska förvalta det vi har, säger Eriksson och fortsätter:

–  Jag vill inte ta in för mycket, det ska vara på en lagom nivå för mig och personalen. Jag har fått dra i handbromsen litegrann, det är det svåra nu när det har gått så bra. Att inte ta på sig för mycket. Det ska vara kvalitet i det vi gör och vi ska hinna med. Jag vill inte ha ett storstall på över 30 hästar, men det kan självklart ändras i framtiden.

Ingen stress över att ha växlat upp ganska rejält på kort tid?

– Jag känner mig ganska lugn i min arbetsuppgift. Jag vet vad jag har att jobba med och har en bra dialog med hästägarna. När det blir tävling så blir det nog mer förhoppningar från bådas håll, men jag har ett bra förtroende just nu och det är jag tacksam för.


Vad säger du när hästägarna står på kö?

– Det är väl det jag har varit mest orolig för innan jag tog ut proffslicensen, kommer någon vilja ha sin häst hos mig? Men nu har det gått så pass bra 2021 att de fått upp ögonen för mig.

– Om det är fullt någon gång hoppas jag att man förstår som ägare att det är för deras bästa.

Hur går tankarna inför tävlingsåret 2022?

– Jag har ganska höga förhoppningar på Swagger och Devils Tongue och har samtidigt fått in några fler intressanta hästar. Jag har ett fint material, nu gäller det att leverera.

– Jag ser fram emot våren, tidigare såg jag fram emot vinterträningen som pågått ett tag nu.

Vad säger du om träningsfaciliteterna runt Hästbygård?

– Vi har det bra. På sommaren vår egen sandbana och den gör otroligt mycket för hästarna, på vintern både kommunens slingor och Bodentravets rakbana. Det blir en bra kombination. Sen vill man alltid bli bättre och våga testa nya grejer. Min sambo har tränat hela sitt liv och vi har pratat mycket om träning.

Har du någon förebild?

– Peder Fredriksson är en fantastisk inspirationskälla även om han inte är från travsporten.

 Under 2021 blev Sandra Eriksson även kuskchampion både på Bodentravet och Skellefteåtravet. Trots att hon inte klev ut i tävlingssammanhang förrän i mars – två månader efter andra barnet.

– Jag har alltid varit dålig på att sätta mål och drömmar. Jag har alltid varit rädd för att bli besviken på resultatet, men jag trodde inte att det skulle gå så bra, säger hon.
– Jag fick en kanonstart med fyrlingar och tripplar. Det var tacksamt när jag kom tillbaka från mammaledigheten. Jag fick köra en hel del och det gick otroligt bra. Jag vill rikta ett stort tack till hästägarna, som gav mig chansen.

 

FAKTA
Namn: Sandra Eriksson.
Ålder: 31 år.
Bor: Hästbygård, ett stenkast från Bodentravet.
Familj: Sambon Simon 32, barnen Philip snart 2 år och Colin 1 år på söndag.
Läser: Just nu Efterliv av Abulrazak Gurnah
Ser på tv: Nicke Nyfiken.
Favoritmat: Grillat.
Dricker helst: Kall Cola.
Erikssons statistik 2021:

Som kusk: 269 starter, 57-28-31, 21 i segerprocent. Vinstsumma: 3 824 200 kronor.
Som tränare:  66 starter, 26-7-7, 38 i segerprocent. Vinstsumma 1 758 200 kronor

Träningslista per 11/1

APEMAN

7

valack

63 000

BE MY VALENTINE

6

sto

137 100

DEVILS TONGUE

4

valack

463 500

DON DRAPER

9

valack

621 400

DONNA GUERRIERA

4

sto

0

DOUBLE B.

2

hingst

0

FIRST TIME

2

sto

0

GAZOLINE MEARAS

6

valack

761 300

HOLY MOSES MEARAS

5

valack

167 800

HORNNES TORE* (NO)

11

valack

338 170

KEIRA DE VELUWE

5

sto

233 000

KIWI SISU

2

hingst

0

LOOK AT ME

2

hingst

0

MAGIC CASH

7

valack

918 000

MINDYOURVOICE W.F.

5

sto

180 000

NOCHEBUENA FACE

12

valack

800 637

PERIOD

5

hingst

0

SWAGGER

6

valack

1 118 000

VÄSTERBO KID

5

valack

19 500

VÄSTERBO LACAMILLA

4

sto

8 500

VÄSTERBO OH MY

2

sto

0

 


Fler nyheter

Program 26 maj

20 maj 2022
Nu kan du ladda hem programmet till tävlingarna på Bodentravet 26 maj (kristihimmelsfärdsdag). Det blev riktiga kanonrace med bland annat hemmafavoriten Swagger som möter Västerbottens bästa travhäst Selmer IH. Massor med topphästar som slipar...

Tre hemmasegrar! - Bokli Rapp i Rolf Sundlings

20 maj 2022
Det blev tre hemmasegrar när Bodentravet var huvudbana under torsdagskvällen. I Rolf Sundlings minne blev det favoritseger genom Bokli Rapp och Solängets Björn Karlsson. En riktigt toppenkväll med både Företagarna från Luleå och Boden på plats....

Segrar i Skellefteå – och Torneå

16 maj 2022
Bodenhästarna fortsätter att vinna! Skellefteåtravet stod som värd för måndagens lunchtrav och där kunde Bodentränarna räkna hem tre segrar. I går var det tävlingar i Torneå och även där blev det Bodentränat!   Jesper Nilsson har ett lovande...

På gång

För närvarande är inga evenemang planerade.

ERBJUDANDE

Fina erbjudanden och paket för dig som vill besöka oss

BODENTRAVET

Event för partners

Vår produkt, travsporten, erbjuder utmärkta möjligheter för varumärkesexponering.

By Formsmedjan. Powered by Yago