Bodentravet först ut i hälsoresan
Nu drar Bodentravet igång hälsoresan för sina A-tränare och dess skötare. Syftet är att öka både det fysiska och psykiska välmåendet för de aktiva. ”Jätteinspirerande”, säger Bodentränaren Hanna Olofsson.
Den 9 december samlades Bodentravets A-tränare för det årliga mötet inför nästa tävlingsår.
Förutom julbord och Luleå Hockey-Rögle på schemat fanns även en ny hälsosatsning på Bodentravet som avser A-tränarna och deras personal.
Och mottagandet blev varmt.
”Jätteroligt att Boden är först ut med satsningen. Det känns som att det är en satsning på både oss travtränare och våra medarbetare”, säger Hanna Olofsson som är en av elva A-tränare på Bodentravet.
Syftet är att sätta fokus på travtränarnas och skötarnas välmående när det genom tiderna alltid har varit hästarna i första rummet. Deras vardag består av tunga lyft, stress, lite sömn och dålig kost – framför allt i samband med tävlingsdagar.
Och där tar Bodentravet hjälp av testcentret Winternet i Boden, som kommer att genomföra individuella tester och samtal med deltagarna.
”Jag tycker att det är superviktigt att ha personal som orkar med sitt arbete och att hitta balansen i vardagen. Det är lätt att köra på i sina gamla hjulspår”, säger Ann-Sofie Lindberg, idrottsfysiolog på Winternet.
Hanna Olofsson fyller 37 år i januari och går in på sitt elfte år som A-tränare, men redan har hon börjat känna på krämporna som sporten och livet som travtränare för med sig. Bland annat med återkommande värk i rygg och höfter.
”Jätteinspirerande. Jag kommer att köra igång omgående. Jag vet att om jag tränar kontinuerligt så har jag inga problem som rygg- eller höftvärk. Jag fick bort värken under en period, men har nu fuskat med träningen och fått tillbaka den”, säger Olofsson.
Från testcentret är man ödmjuka inför uppdraget.
”Vi har jättemycket att lära oss om yrkeskategorin, men jag tror också att det är nyttigt att vi kommer utifrån och tittar med andra ögon på deras vardag. Det ska bli väldigt kul”, säger Ann-Sofie Lindberg.
Hur är känslan efter första mötet med travtränarna?
”Jättebra. Ett härligt gäng, som har nära till skratt och lätt för att säga vad man tycker”.
Så ni kommer att få en chans att jobba med dem?
”Ja, definitivt. Det handlar inte om att dela ut gymkort utan att jobba med var och en efter deras behov på individuell basis”, menar Lindberg.
Projektet kör igång i början av 2022 och pågår under tre månader och sedan görs en utvärdering.
”Vi behöver sätta mer fokus på travtränarna och skötarna, det är därför vi drar igång det här. De har en vardag som nog utomståendes inte kan föreställa sig även om de älskar sitt jobb. Hittills har det enbart handlat om hästarnas välmående, men vi behöver få en balans och en symbios tillsammans med travtränarna och skötarna”, säger Jimmy Landström, marknadschef Bodentravet.
”Vi har flera exempel på senare tid där våra travtränare kört in i väggen och det har varit en väckarklocka till det här initiativet i Boden. Vi blir testpiloter i travsverige och hoppas och tror att det ska ge resultat. Vi behöver ta ansvar för en hållbar travsport in i framtiden”.
Bildtext: Ann-Sofie Lindberg (t.v), idrottsfysiolog Winternet, och Hanna Olofsson, A-tränare på Bodentravet, ser fram emot hälsoprojektet där travtränarna och skötarna hamnar i fokus.
Fakta
Detta ingår i hälsoprojektet
Enkäter
Mätningar
Återkoppling individ
Träning, coachning, föreläsning
Återkoppling grupp
Exempel på mätningar/tester:
- Blodtryck
- Provtagning i fingret för att mäta blodvärde och blodsocker
- Kroppens sammansättning (fett och muskler)
- Handstyrka
- Kondition beräknas med ett enklare cykeltest
- Uthållighet i ryggsträckarmusklerna