Hoppa till innehållet
Krav på vaccinationsbevis för travpubliken
26 november 2021

Krav på vaccinationsbevis för travpubliken

Regeringen har beslutat att införa möjligheten att kräva vaccinationsbevis på evenemang med över 100 personer som genomförs inomhus. Det börjar gälla från den 1 december. Svensk Travsport har i samråd med banorna valt att införa vaccinationsbevis för all publik under samtliga tävlingsdagar.

Svensk Travsport har tidigt under pandemin valt att följa de rekommendationer som regeringen har lagt fram och även varit proaktiva genom att stänga för publik samtidigt som stallbacken betraktades som en strikt arbetsplats. Det gjordes för att skydda travsporten och se till att tävlingsverksamheten kunde rulla på.

Nu har Folkhälsomyndighetens förslag på införande av vaccinationsbevis på evenemang inomhus med mer än 100 i publiken fått regeringens bifall.

Svensk Travsport har under ett möte med travbanorna tagit beslutet att införa vaccinationsbevis på alla publika områden under tävlingsdagar. Det ska vara tryggt att gå på trav för besökare. Det kommer därmed att behövas ett vaccinationsbevis i entrén för att komma in.

På stallbacken är det öppet för de aktiva som arbetar under tävlingsdagen att delta utan att ha ett vaccinationsbevis. Om man ska röra sig mellan områdena så kommer beviset att behövas.

För restauranger kommer lokala avvikelser att kunna göras. Restauranger ingår inte i nuläget av kravet på vaccinbevis och där får enskilda banor ta beslut utifrån möjligheten att på ett säkert sätt säkerställa att matgäster och publik inte möts.

Vi kommer att informera på samtliga banor hur allmänheten minskar smittspridningen.

För att skapa ett vaccinbevis så går du lättast in på www.covidbevis.se . Har du en e-legitimation tar det några minuter att få ett vaccinationsbevis.

Svensk Travsport har genom samarbetet med Tickster tekniken för att scanna av vaccinationsbevis med samma utrustning som läser in biljetter för en smidig hantering.

 

FAQ – Vaccinationsbevis

 

Kan jag komma med ett negativt Covidtest?

Nej det är enbart vaccinationsbevis som gäller

 

Vad gäller för hästägare?

De räknas som publik och behöver ett vaccinationsbevis.

 

Vad gäller på stallbacken?

Verksamhetskritisk personal har rätt att bevistas på stallbacken utan vaccinationsbevis. Övriga personer ska ha ett vaccinationsbevis även på detta område.

Utan vaccinationsbevis har man inte tillträde till publika ytor.

 

Behöver jag ett vaccinationsbevis för restaurangbesök?

Restauranger innefattas inte av kravet på vaccinationsbevis. På många banor är det dock svårt för banan som arrangör att säkerställa att grupperna inte blandas därför måste man göra kontrollen av vaccinationsbevis vid entrén till arenan.  Om banan väljer att separera restaurangen måste varje enskild bana ansvara för att det går att genomföra ett säkert restaurangbesök om man inte väljer att ha vaccinationsbevis.

Med vaccinationsbevis så är det ingen skillnad på inne-, ute- eller restaurangytor.

 

Kan jag komma in utan vaccinationsbevis

Undantag görs för publik under 18 år. Kan du av medicinska skäl inte ta vaccin så har du tillträde mot ett medicinskt bevis för situationen.

 

Var skaffar jag ett vaccinationsbevis med e-legitimation?

Har du en e-legitimation kan du ladda ner eller skriva ut ett från www.covidbevis.se

 

Hur skaffar jag ett vaccinationsbevis utan e-legitimation?

Har du inte möjlighet att använda en e‑legitimation kan du beställa ditt vaccinationsbevis via blankett som du hittar på E‑hälsomyndighetens webbplats. Där väljer du den blankett som bäst passar dina förutsättningar, fyller i den och postar den.

 

Hur är det med personal och funktionärer på travbanan?

De räknas till verksamhetskritisk personal och innefattas inte av kravet.


Fler nyheter

Jeppekollen 13 januari

12 januari 2022
Jeppekollen med tips till Bodentravets tävlingar torsdag 13 januari. Första start 12:20    

Sandra Eriksson ny A-tränare på Bodentravet!

11 januari 2022
2021 blev en succé både på tävlingsbanan och på hemmaplan med lille Colin som fyller ett år på söndag. Nu berättar Sandra Eriksson om framgångarna,...

Hanna-show på Umåker!

8 januari 2022
Hanna Olofsson och hennes team hade en riktigt kanonkväll på Umåker som var huvudbana under fredagskvällen och kunde vända hem till Norrbotten med...

ERBJUDANDE

Fina erbjudanden och paket för dig som vill besöka oss

BODENTRAVET

Event för partners

Vår produkt, travsporten, erbjuder utmärkta möjligheter för varumärkesexponering.

By Formsmedjan. Powered by Yago