Hoppa till innehållet
Talangen visade att hon är här för att stanna
28 mars 2021

Talangen visade att hon är här för att stanna

I ett rafflande upplopp förlorade Moa Fredriksson, 16 år, med en halv längd. Men det var nära att hon inte ens kom till start när Juniorchansen hade premiär.

För drygt två veckor sedan var olyckan framme när Moa Fredriksson skulle sela ut två hästar ur hagen hemma hos farmor Gunnel Fredriksson i Råbäcken utanför Boden.
En av hästarna slet sig tillbaka i hagen och den unga talangen gjorde illa sig på grimskaftet.
– Jag fortsatte och sela ut hästarna, men kände att det gjorde lite ont i fingret.
Det blev röntgen, som konstaterade två brott och en spricka i fingret med efterföljande gips.
Men det stoppar inte en ung och hungrig travtalang.
När det kom anmälningar i söndags inför torsdagens Juniorchans på Bodentravet ville Moa Fredriksson sela ut. Då hade hon fortfarande gipset kvar från olyckan en dryg vecka innan.
– Farmor (Gunnel) frågade om jag hade kraft i handen att köra, men jag ville vara med oavsett, säger hon.

I onsdags besökte hon läkaren igen och fick gipset borttaget och istället en stödskena.
– Jag ljög väl litegrann och sa att gipset kliade väldigt mycket för att jag skulle få en skena och kunna röra handen när jag tävlade. Men långfingret är fortfarande rakt, säger hon och skrattar.
Men som om det inte vore nog med problem.
Efter värmningen inför lopp 1, som var Juniorchansen, gick en hovspricka upp på Glamour Du Desert. Det blev ilfart hem till stallet i Råbäcken för att hämta en päronsko, som skulle hålla ihop hoven bättre.
– Han har alltid haft problem med hovarna och det var typiskt att det också skulle hända, säger Fredriksson.

Mot alla odds kom 16-åriga talangen till start – och mötte kuskar som Mika Forss, Jorma Särkiniva och Sandra Eriksson.
Och vilken styrning hon levererade med Glamour Du Desert. Efter starten på 2140 auto hamnade Moa Fredriksson tredjepar invändigt. Men det kom en lucka, hon flyttade ut i andraspår och när ekipagen gick ut på sista varvet ökade Fredriksson farten och avancerade till ledning. Med i rygg fick hon Chi Å. och rutinerade Krister Söderholm. In på upploppet hamnade dem sida vid sida och Fredriksson och Glamour Du Desert förlorade med en halv längd.
– Surt. Det här var väl mitt 20 lopp och jag har aldrig varit så nära att vinna. Men det var väldigt roligt att få köra. Det var drygt två veckor sedan jag suttit i en vagn på grund av fingret.

Hur känns det så här dagen efter?
– Inga problem.
Vad är tjusningen med trav?
– Man vet aldrig riktigt hur det går, men det är väldigt roligt att få känna kraften och komma först in på upploppet. Att få vinna är det bästa, men det har jag ännu inte fått göra.
Farmor är Gunnel Fredriksson och faster Hanna Olofsson. Är du nästa travtränare i familjen?
– Jag hoppas på det, men det är tacksamt och kul att ha dom runt i kring. Jag har lärt mig allt av dom från träning till tävling. Jag är väldigt tacksam för det.
Travsporten kräver en del tid, hinner du med skolan?
– (skratt) Jag försöker, jag tar hellre travet före skolan, men då blir vissa lärare upprörda. Lärarna kan tycka att man är trött ibland.
Lycka till fortsatt i karriären och i Juniorchansen!!
– Tack så mycket.

Fakta Juniorchans
Den 1 januari 2021 skärptes den svenska spellagen så att minderåriga kuskar och ryttare inte längre kan delta i spelobjekt i travlopp. Därför kommer det att köras 350 lopp med nya villkoret Juniorchans. Där kan både äldre och minderåriga delta och dess lopp körs utan spel.
Juniorerna som deltar i loppen samlar poäng fram till en sommarfinal i Rättvik 7 augusti och en vinterfinal på Solvalla 26 december. Poängen är i skalan 30-14-7-5-4-3-2. Placering 2 som Moa Fredriksson körde in 25 mars ger alltså henne 14 poäng i totalställningen.
Svensk Travsport

Fakta Moa Fredriksson

Ålder: 16, fyller 17 i år
Bor: Vittjärv, utanför Boden
Intressen: Trav för hela slanten
Skola: Restaurang och livsmedelsprogrammet på Björknäsgymnasiet i Boden
Familj: Mamma Beatrice 45, pappa Dennis 46


Fler nyheter

Hänt i helgen!

19 oktober 2021
Hannas treåring glänste i Skellefteå, Sandra & Hanna champions och flera starka insatser i STL. Vi är skyldiga er en liten summering från...

Program 21 oktober

15 oktober 2021
Nu kan ni ladda ner banprogrammet till tävlingarna på torsdag 21 oktober när vi kör lunchtrav med start 12:20. Kanonmat i Travrestaurangen och hela...

Fem hemmasegrar i höstsolen!

10 oktober 2021
Det blev fem segrar för hemmalaget vid lördagens breddloppstävlingar som avgjordes i ett sagolikt höstväder!   Tomas Worrsjö-tränade Yoshi Ness...

På gång

För närvarande är inga evenemang planerade.

ERBJUDANDE

Fina erbjudanden och paket för dig som vill besöka oss

BODENTRAVET

Event för partners

Vår produkt, travsporten, erbjuder utmärkta möjligheter för varumärkesexponering.

By Formsmedjan. Powered by Yago