Hoppa till innehållet
18 mars 2020

Makethemark i hetluften

Ett halvårs preparering är över.
Iväll gör Makethemark årsdebut.
- Nuförtiden är det inte många hästar som kan göra mig nervös. Men på onsdag kommer jag nog att må lite dåligt. Samtidigt har jag börjat lita på honom, säger Petri Salmela om sin guldklimp.

Tredjeplatsen i Elitloppet var det definitiva genombrottet i världseliten.
När Makethemark gör årsdebut på Solvalla gör han det som en av landets största travstjärnor.
För tränaren Petri Salmela blir det ett första kvitto på att sex månaders vinterträning gett önskat effekt.
- Vi la upp en plan i november. Vädret har gjort att vi inte kunnat följa den exakt, men på det stora hela har det fungerat. Jämför man med i fjol så har hästen fått en extra månad och är mer styrketränad, berättar Salmela som brukar preparera sin stjärna med ett jobb i tävlingstempo innan dylika återkomster.
- För en och en halv vecka sedan åkte vi in till Solvalla för att köra ett banjobb. Han fick gå tillsammans med Lady Zappa, som fick 20-30 meters försprång. Redan när jag satte sulkyn på honom märktes att han visste vad som gällde och när vi kom upp på utsidan på andra varvet gick det inte att köra långsammare än 1.12-fart, han bara bestämde sig för att springa förbi. Sammantaget körde vi runt 1.17/2 000 meter och intrycket var det jag önskade, han känns likvärdig med vad han gjorde inför årsdebuten i fjol.

”Kommer att tävla på samma nivå”
Fjolårets årsdebut skedde i Rommeheatet 4 april där Makethemark bjöds en invändig smygare och spurtade till seger på snygga 1.11,4/2 140 meter autostart.
Närmast slagna var Sorbet och Milligan’s School, hästar som sedermera gjorde Makethemark sällskap i Elitloppet.
- Hästen var bra då, men inte i full form och det kommer han inte att vara på onsdag heller. Vi sparar också på barfotakörningen. Tanken är att han ska starta på Romme 12 april och sedan vara på topp till finalen i Paralympiatravet två veckor senare.
Hur ser du på vinstchansen?
- Det är svårt att svara på. Det viktigaste för oss är att hästen får ett lopp i kroppen och fungerar som han ska, samtidigt tror och hoppas jag att han kommer att tävla på samma nivå som i årsdebuten i fjol. Men jag har ju ingen aning om hur väl förberedd Perfect Spirit är till exempel. Det ska i alla fall bli roligt och väldigt spänt att få se honom tävla, det är något man gått och längtat efter hela vintern, säger Petri Salmela.

”Otroligt fin häst”
Det här berättar Petri Salmela om sina övriga hästar inom V86®:
6 Lady Zappa (V86 avdelning 2) är en typisk barfotahäst som måste vänta till sommarbanorna. Hon gick jobbet ihop med Makethemark och var fin då, men har inga idealförutsättningar då hon fungerar bäst över kortare distanser. Formmässigt tror jag inte att hon är sämre än då hon vann årsdebuten i fjol, men med tanke på distansen vill jag ändå ligga lågt den här gången.
6 My Sweden (V86 avdelning 4) är en otroligt fin häst som gick i mål med gott om krafter sparade senast. Med fritt i tid tror jag att han hade gett Strong Heartbeat en rejäl match. Det här är i första hand ett led i matchningen mot rikstotofinalerna, det är då han ska vara helt på topp, men jag tror nog att formen från förra starten är intakt. Hästen trivs i ledningen, däremot hoppas jag att kusken kan undvika dödens om han skulle få svar. Som jag kan bedöma det på förhand är det en lika bra chans som Makethemark.
6 Cupido Sisu (V86 avdelning 6) genomgick en lättare halsoperation inför förra starten och det verkar ha gett önskad effekt, han gick i mål med full fart över mål och propparna kvar. Formen är på gång och han springer säkert en 1.12-tid här, men räcker förstås inte mot de bästa inklusive Makethemark. Däremot tycker jag att man ska passa honom framöver, hästen är klart uppåt för dagen.

Även Hanna Olofsson selar ut två hästar på Solvalla ikväll

I lopp 4  Hattusa "Känns fin i träning men behöver lite tur påvägen pga spåret" och i lopp 10 Ava " känns pigg och alert i träning. Bra spår för att smyga med." skriver Olofsson på sin facebook-sida.

- Mikael Wikner / Kanal 75


Fler nyheter

Bodentravet värvar nytt företag till Guldklubben

19 april 2024
Guldklubben får en förstärkning när anrika Sundströms Entreprenad AB kliver in bland de drygt 20-tal företag, som redan är med.– Bodentravet har ett starkt nätverk som vi vill vara en del av, travintresset kan nog öka över tid, säger vd:n Anders...

Salmela segrar i söder

18 april 2024
Stall Salmela har haft en strålande start på 2024 och ligger på 17 i segerprocent. Två nya segrar rullade in onsdag/torsdag. Quantity Of Time närmar sig miljonen insprunget och tjänade 80.000 tusen vid segern på Solvalla under onsdagskvällen. Mika...

Fyrling till hemmalaget – dubbelseger för Sandra!

15 april 2024
Fredagskvällens tävlingar på Bodentravet slutade med fyra hemmasegrar. Sandra Eriksson var på hugget och kunde ta hem en dubbel. Dessutom avgjordes säsongens första montélopp. Det blev hemmaseger i årets första montélopp. Jenny Engfors och Lennart...

ERBJUDANDE

Fina erbjudanden och paket för dig som vill besöka oss

BODENTRAVET

Event för partners

Vår produkt, travsporten, erbjuder utmärkta möjligheter för varumärkesexponering.

By Formsmedjan. Powered by Yago