Hoppa till innehållet
Från Kirkenes till Bodentravet
25 oktober 2019

Från Kirkenes till Bodentravet

De reser tre dagar för att tävla på Bodentravet i kväll. Vi har träffat travfamiljen, som kör 160 mil tur och retur från norska Kirkenes för att starta med två hästar. ”Det är så mysigt att komma till Boden, alla hälsar och är glada”, säger Sonja Jensen, travtränare.

Travtränaren Sonja Jensen, 47 år, selar ut treårige S.K.´S El Capitano i lopp 3 och kallblodet Prinsesse Leia i lopp 8 under torsdagskvällen på Bodentravet. I sulkyn vid båda styrningarna sitter rutinerade Ove A Lindqvist.

Sonja Jensen är på plats med dottern Andrine Alme, 19 år, och skötaren Siren Vonka, 24 år. De har kört från norska Kirkenes och startade på onsdagsmorgonen. De väntas vara hemma någon gång under fredagen. Med andra ord har de fått ta ledigt tre dagar från sina vanliga jobb för att utöva sin fritidssyssla.

- Travet är en hobby, som jag nu hållit på med i 15-20 år. Jag höll på med ridning innan dess och vi rider även med travhästarna, säger Sonja Jensen.

De bor på gränsen till Ryssland och närmaste tävlingsbana är Harstad, drygt 100 mil enkel väg.

- Det är inte så illa att resa 80 mil enkel väg till Boden för att tävla när närmaste totobana för oss i Norge är drygt 100 mil bort, säger Siren Vonka, skötare och ledare vid Kirkenes travsällskap.

Och närheten till Ryssland är påtaglig. I Familjen Jensen/Alme delar man egendom med jätten i öst.

- Min morfar Ture Jensen äger en stor egendom med mark i Finnmark. Ute i vattnet går gränsen mellan Norge och Ryssland så man kan säga att Ture delar vatten med Putin, som äger den andra halvan. Det är mycket militär i området, säger dottern Andrine Alme, 19 år.

Travsporten i Finnmark kämpar för sin överlevnad och det finns en travbana fem mil från Kirkenes i Passvik där det anordnas lokala tävlingar, men travsporten är inne i en nedåtgående trend.

- Alla hade travhästar förr i tiden i Finnmark, men för tillfället är travintresset lågt, säger Siren Vonka.

När ska ni flytta till Boden så ni får närmare till en totobana?

- Det har vi lust med varje gång vi kommer hit. Det är så mysigt att komma till Boden, alla hälsar och är glada. Så är det inte när vi kommer till Harstad, säger Sonja Jensen.

- Tyvärr tjänar man för dåligt i Sverige för att flytta hit, annars hade vi gjort det, säger Siren Vonka.

Är travet en ren hobby för er?

- Vi jobbar vid sidan av. Det blir en hobby i och med att det inte går att bo i Finnmark och driva travet på heltid. Då går man i konkurs, säger Siren Vonka.

Familjen Jensen/Alme har i dagsläget fem travhästar i träning varav en ponny och en pensionerad travare.

- Vi har haft åtta tävlingshästar som mest, säger Sonja Jensen.

Hur är känslan inför tävlingskvällen?

- Väldigt spännande. Det viktigaste är att de gör godkända lopp. Jag är nöjd om allt funkar, menar Sonja Jensen.

Ni är hjärtligt välkomna till Bodentravet och lycka till i kväll?

- Tack så mycket.

Bilden: Sonja Jensen (t.v), Siren Vonka, Andrine Alme och kallblodet Prinsesse Leia.


Fler nyheter

Fotokurs/föreläsning

27 oktober 2021
Ta chansen! Lär dig ta bättre bilder på din (eller någon annans) häst! Frilansfotograferna Lena Emmoth och Ylva Welén gästar Bodentravet och lär ut...

Jeppekollen

27 oktober 2021
Jeppekollen med tips till Bodentravets tävlingar i morgon torsdag!   Vi har första start 17:45. Buffé i Travrestaurangen med oxfilé, fläskfilé och...

Succé i Breeders Crown-semi!

25 oktober 2021
Det blir tre Bodentränade hästar som är med och gör upp i finalerna av Breeders Crown på Sundbyholmstravet den 7 november. Bodentravets hästar har...

ERBJUDANDE

Fina erbjudanden och paket för dig som vill besöka oss

BODENTRAVET

Event för partners

Vår produkt, travsporten, erbjuder utmärkta möjligheter för varumärkesexponering.

By Formsmedjan. Powered by Yago