Hoppa till innehållet
6 augusti 2019

Makethemark redo för Åby Stora!

I Åby Stora Pris på lördag är känslan lite ”Propulsion mot resten”.  En som ska försöka ta upp kampen om de två miljonerna i förstapris är Petri Salmela. 


Makethemark hade kunnat vinna Elitloppet i år med lucka till slut och ska än en gång smygas, smygas… 
- Att slå storfavoriten kan visa sig omöjligt - men att hästen han kan speeda fruktansvärt vet vi.


Efter tredjeplatsen Elitloppet och andraplatser i både Norrbottens Stora Pris och norska storloppet Ulf Thoresen Grand International, blev det full pott i S:t Michel-Ajo i Mikkeli i mitten av juli för norrbottensägde Makethemark.
Sexåringen spurtade ettrigt till sig segern i Finland och visade att formen från Elitloppet håller i sig. 
"Mejken" blev första häst att bjudas in i Åby Stora Pris. En uppgörelse som sedan i fjol ståtar med dubbla miljoner i förstapris. 
Tränaren Petri Salmela avstod 1609 meter och Åbergs på Jägersro för att sikta mot lördagens trekilometerslopp på Åbytravet. 
Sexåringen som utvecklats till en av världens bästa sprinters ska nu vara med över 3140 meter på lördag. 
Statistiken visar att Makethemark bara provat lång distans en gång tidigare i karriären. På hösten som treåring blev hästen oplacerad i ett uttagningslopp till kriteriet på Solvalla.
- Hästar av hans kaliber kan det mesta och det borde inte vara några bekymmer med distansen. Han hade en kraftig halsinfektion när han var med i kriteriekvalet och tog slut tidigt och efter det blev det en halsoperation. Så det är bara att glömma det loppet.

Formar för långa lopp
Petri Salmela gillar tanken på att få slå ur underläge på lördag. Satsningen på 3140 meter är ärligt menad och en medveten strategi för att forma och utveckla hästen ytterligare.
Många trodde att Makethemark inte var startsnabb och gångbar över kort distans och fick fel. 
Nu hoppas man kunna visa att sexåringen ska klara av att konkurrera i världseliten även över längre distanser.
- Det finns så många fina långlopp i världen! säger Petri Salmela och skrattar förläget.
Tränaren syftar givetvis på Prix d’Amerique i Frankrike.
- Naturligtvis något sådant. Men riktigt när och hur finns det inga planer på i dag. Bara lösa tankar. I så fall handlar det kanske om nästa vinter eller vintern efter det. Om vi kan hålla hästen i samma fina skick ska det bli spännande att testa lite nya gränser och sikta längre fram i karriären än bara nästa start, säger han.

"Väldigt viktigt test"
Åby Stora Pris körs sedan fjolåret över distansen 3140 meter med bilstart. Förstapriset är två miljoner kronor.
Propulsion är titelförsvarare i V75-7 på lördag och blir dunderfavorit.
- Det är väldigt viktigt och på samma gång spännande att vi nu provar tre kilometer med honom. Jag tror han klarar det också. Spåret blev sämsta tänkbara men ska man ha åtta så är det i lopp över tre varv. Han är verkligen hur pigg och glad som helst. 
- Men att vinna? Naturligtvis måste det klaffa på alla möjliga sätt och att slå Propulsion kan visa sig omöjligt, säger Salmela som understryker att positionerna kommer att vara avgörande.
Propulsion spurtade som en furie senast i Hugo Åbergs Memorial. Daniel Redén och Örjan Kihlström kanske kör ut med världens för dagen bästa häst till loppet på lördag.
- Ja, Propulsion var jättefin i senast. Om jag klockade det rätt sprang han 1.08,8 sista 1000 ute i spåren och mycket fortare än så över upploppet. Men det är samma tider som Makethemark gjorde i fjol i några lopp. Då sprang han ute i spåren sista varvet i tempon mellan 1.08,0 och 1.09,0 och bara fortare till slut.

”Det blir att smyga, smyga”
Ulf Ohlsson kör på chans och ingen, inte minst tränaren, begär att Makethemark ska vinna debuten över tre kilometer. Men det är tävling och fullt möjligt. 
- Hamnar Uffe allt för många längder efter när spurten ska dras upp är det givetvis chanslöst att ta in något. Det är inte så många i det här loppet som kan göra allt grovjobb själv. Vår häst kan det inte. Det blir att smyga, smyga så länge som möjligt och alla vet ju att han verkligen kan spurta.
Makethemark utrustas maximalt. Det blir barfota runt om och jänkarvagn. Huvudlag bestäms under tävlingsdagen. 
Spelet kan börja.

 

- Mikael Wikner / Kanal 75


Fler nyheter

Program 5 april

28 mars 2024
Nu kan du ladda hem programmet till nästa tävlingsdag på Bodentravet. Fredag 5 april kör vi lunchtrav med 9 spännande lopp. Första start 12:20. Boden 5 april  Vi vill också passa på att önska alla en riktigt fin påsk!    

Sportchefen kan bli Årets bodensare

27 mars 2024
Sportchef, travbanechef – ja han har många titlar. Nu kan David Zimmer blir Årets bodensare på näringslivsgalan den 20 april. Många av landets travbanor har flera personer och titlar såsom; sportchef, travbanechef, vd. Bodentravet har David Zimmer...

Frida är Årets ledare i Bodens kommun!!

26 mars 2024
Bodens kommun delade förra veckan ut priset för årets ledare. Priset gick till Frida Sandberg, ansvarig för Travskolan på Bodentravet.     Motivering: Frida Sandberg är en otrolig ledare på Bodentravet som förtjänar stark uppmärksamhet för sitt...

ERBJUDANDE

Fina erbjudanden och paket för dig som vill besöka oss

BODENTRAVET

Event för partners

Vår produkt, travsporten, erbjuder utmärkta möjligheter för varumärkesexponering.

By Formsmedjan. Powered by Yago